Devine o fericită tradiție includerea forumului elevilor olimpici din Republica Moldova în cadrul târgului anual de carte organizat la Moldexpo. La data de 20 septembrie 2014, tineri cititori din întreaga țară s-au reunit pentru o discuție interactivă sub semnul adevărului : „Lectura te face învingător.”. Organizatorii au precizat faptul că și-au propus să adune nu doar fruntașii Olimpiadei Republicane de Limbă și literatură română, ci și participanți ai etapei raionale a olimpiadei, prezența elevilor din Strășeni fiind salutată în mod deosebit.

Dezbaterea în sine a fost precedată de un program poetic în care s-a făcut cu preponderență trimitere la numele lui Mihai Eminescu și Adrian Păunescu. Atmosfera a fost menținută de acorduri delectabile de muzică clasică, dar și de o expoziție a unor lucrări realizate de tineri cu reale aptitudini în câmpul artelor vizuale.

Deși având un caracter polemic (invitații fiind nevoiți să opteze pentru anumite puncte de vedere deja formulate cu referire la premisele lecturii, relevanța acesteia et cetera) discuția s-a derulat în spiritul respectului mutual, al unei libere și benefice întâlniri de idei.

În cadrul forumului au participat poeta și jurnalista Zina Izbaș, precum și cunoscutul scriitor Iulian Filip, care s-a declarat încântat să se afle în jurul atâtor tineri care valorizează cultura.

Prezența elevului Vasile Gribincea, din clasa a XI-a „A”, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu – Prim”, cel care a obținut locul I la Olimpiada Republicană de Limbă și literatură română, precum și laureat al concursurilor „Ion Creangă”, „Mihai Eminescu”, „Moștenire”, a constituit un moment de referință în contextul forumului din acest an. Gribincea a ținut un impresionant discurs în care a exprimat considerația ce o are față de semenii săi pasionați de lectură și a punctat cu elocvență și impetuozitate câteva idei personale despre importanța cărții,: ” În mod peremptoriu, lectura te face învingător”. Este un fapt despre care cred că nu necesită argumente suplimentare. Lecturile au o certă importanță empirică, le văd valoroase pentru experiența mea de viață, mai valoroase decât multe împrejurări în care s-a întâmplat să mă aflu. Saint-Exupéry spunea că «Omul valorează atât cât poate deveni.», or, cartea este unul dintre cele mai de încredere vehicule care ne poate duce către maximumul ființei.

Învingători au fost toți cititorii, mai cu seamă cei care au profitat de ofertele avantajoase și de varietatea îmbucurătoare a cărților de găsit la ediția din acest an a târgului de la Moldexpo.

1129 Total Views 1 Views Today

Lasă un comentariu